Новини

 

24 МАЙ ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

24-mai

„ПРЕОТКРИТОТО ИЗЯЩЕСТВО" – веществена изложба с реставрирани експонати от фондовете на РИМ – Стара Загора
19 май, 19.45 часа
Регионален исторически музей


70 ГОДИНИ ДГ „ЗОРНИЦА" № 2
Празничен концерт
23 май, 17.00 часа
Куклен театър


110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ
„НЕСТИНАРКА" – БАЛЕТ ОТ МАРИН ГОЛЕМИНОВ.
Премиера на Държавна опера – Стара Загора.
Хореография Маргарита Арнаудова
23 май, 29 май, 19.00 часа
Оперен театър


РИТУАЛ ЗА ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ „СТАРА ЗАГОРА" и „МЛАДА ЗАГОРА"
24 май, 10.00 часа
Античен форумен комплекс „Августа Траяна"


КОНЦЕРТ НА ВОКАЛНА ФОРМАЦИЯ „4MAGIC"
24 май, 11.00 часа
Античен форумен комплекс „Августа Траяна"


90 ГОДИНИ НЧ „ПРОБУДА – 1928", СЕЛО ЗАГОРЕ И 145 ГОДИНИ ОУ „ХРИСТО БОТЕВ" СЕЛО ЗАГОРЕ
24 май, 11.00 часа
с. Загоре


100 ГОДИНИ НЧ „РАЗВИТИЕ -1918" – село Оряховица
26 май, 10.30 часа
с. Оряховица


„СВЕТЛОСИНИЯТ ПЕТЪР" ПО УРБАН ГЮЛА.
Премиера на Детска театрална школа при Куклен театър – Стара Загора.
Вход свободен.
26 май, 18.00 часа
Куклен театър


ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА – отчитане на резултатите от националния конкурс за поезия „Николай Лилиев"
30 май, 18.00 часа
РБ „Захарий Княжески"


60 ГОДИНИ ДГ „БЪЛГАРЧЕ" № 8 – Празничен концерт
31 май, 17.00 часа
Куклен театър

ПРАЗНИК НА СЕЛО АРНАУТИТО
24 май, 11.00 часа
с. Арнаутито


„ПРАЗНИК НА МОЯ РОДЕН КРАЙ"
Народно веселие в с. Кирилово
24 май, 18.30 часа
с. Кирилово

ПЪСТЪР ПРАЗНИК ГОТВЯТ ЗА ДЕЦАТА В СТАРА ЗАГОРА

DETSKI PRAZNIK

По повод 1 юни-Международен ден на детето Община Стара Загора организира за най-малките жители весел детски празник.

От 10.00 часа в парк „Пети октомври" започва феерия от радост, веселие и много изненади за малчуганите.

На открита сцена възпитаници на 17 детски градини ще се включат в празника с изпълнения на стихчета, песни и танци. Ще има и специална викторина. Всеки, който отговори правилно на въпрос от нея става „Крал за един ден", който ще седи на специален трон и има право да издаде една заповед за деня. Ще има още рисунки на асфалт, боди арт и др., както и томбола с награди.

На 1 юни във военно формирование 48430 от състава на Втора тунджанска бригада Стара Загора ще се проведе Ден на отворените врати. От 10.00 до 13.00 часа посетителите ще могат да се запознаят с различни образци техника и въоръжение на сухопътните войски.

От 17 часа на Античния форум момичета и момчета от Детска градина №68 „Патиланско царство" представят пърформанс „Един ден в Августа Траяна".

Проявите са част от седмицата на изкуствата за деца „От децата за децата". Тя започва още на 26 май, когато ще се проведе ХІІ-ти Шахматен турнир за деца „Тракийско конче" от 10.00 часа в Младежки дом. От 18.00 часа в Кукления театър Детската театрална студия представя премиерата на "Светлосиният Петър" , а от 19.00 часа е спектакълът „Самолетът-беглец" на Младежка театрална студия "Сцена 99" в залата на Народно читалище "Родина".

На 27 май ще бъдат наградени лауреатите от Първия национален конкурс за авторска приказка „Гора Вълшебница и нейните сестри – музика и поезия", а вечерта Балетна школа „Феерия" ще представи на сцената на Оперния театър „Споделена приказка".

Седмицата е изпълнена с още редица прояви като „Училище по карикатура", Празник на мажоретни състави, концерт на детски вокални студии и фолклорни състави и др.

Ще бъде открит и обновеният Детски отдел на библиотека "Родина" с гостуване на детската писателка Мая Дългъчева.

ДЖАЗ ФОРУМ 2018

Plakat 2018

Стара Загора посреща седмия международен „Джаз форум"

За седма поредна година Община Стара Загора е домакин на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора". Събитието ще се състои от 7 до 9 юни 2018 г. сред античния комплекс „Августа Траяна", но фестивалните прояви започват още от 4 юни.
Че джазът е красива музика, е безспорно. Измеренията на тази красота представяме в проектите на няколко изключително стилни и талантливи дами.
За първи път в България ще свири фурията на цугтромбона Карол Джарвис от Великобритания - една изключително стилна, талантлива и упорита дама, покорила световните музикални подиуми.
От вечния Париж пристига френската сензация Камий Берто, която взриви световната джазова общност през лятото на 2015 г. с вокалния си талант и с дързостта си. Камий постигна изключителна популярност, използвайки социалните мрежи, където публикува свои изпълнения. Благодарение на тях бе забелязана от мощна звукозаписна и продуцентска компания и към днешна дата певицата вече има два реализирани албума.
От Румъния посрещаме безспорно най-утвърдената джазова певица Мария Радукану, Агниешка Хекиерт от Полша се представя в колаборация с изключително успешния в Германия пианист Константин Костов. Не по-малко любопитно е участието на една българка, завладяла европейските сцени като водещ саксофонист, аранжор и композитор - Боряна Димитрова, която ще чуем съвместно с Военния биг бенд на Стара Загора. Красивото лице на джаза ще търсим и с Нара Аракелян от Армения – съобщават организаторите.
Традиция и съвременност, класика и новаторство съчетават в проектите си Първата дама на джаза у нас Камелия Тодорова, която ще открие фестивала, авторската програма на младата и талантлива контрабасистка Виктория Кирилова, етно джаз вдъхновенията на Аутентик квинтет със специалното участие на гъдуларката Даринка Цекова.
По традиция, освен основните концерти, фестивалната седмица в Стара Загора ще предложи детски джазови матинета, кинолектории, майсторски класове на гостуващи артисти, фотографски изложби и други фестивални прояви.
„Джаз форум Стара Загора" се утвърди като водещо музикално събитие за България и Балканите. През годините на сцената посрещнахме световни величия като Кърт Розенвинкел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други. Представяме и разноликия български джаз. Благодарение на фестивала вече са факт и множество колаборации на чуждестранни музиканти, срещнали се тук за първи път – изтъкват организаторите.
"Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет", с подкрепата на фондация "Америка за България", „Контур Глобал", „БулАгро", очна клиника „Трошев", хотелите "Форум" и "Уникато", ресторант "При кмета", и със специалното медийно партньорство на Радио Стара Загора.

Всички събития са с вход свободен.

ДЕВЕТ НОВИ ФИЛМА ЩЕ СЕ КОНКУРИРАТ ЗА „ЗЛАТНАТА ЛИПА“ 2018

ZLATNATA LIPA

Фестивалът за ново европейско кино „Златната липа" обяви 9-те филмови заглавия, които ще участват в официалната конкурсна програма от 2 до 6 юни. Конкурсните ленти идват от Швейцария, България, Литва, Франция, Сърбия, Хърватия, Австрия, Белгия и Естония и до един са произведени през миналата 2017 г.

ПРОГРАМАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК :

http://thegoldenlinden.com/

Кога: 02.06 - 06.06.2018

Къде: Оперен театър и РБ "Захарий Княжески"

АУДИОГИД ЗА ПЕШЕХОДНА ОБИКОЛКА НА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ В СТАРА ЗАГОРА

PocketGuide е приложение за смартфони и айфони, което работи автоматично и може да се ползва като истински екскурзовод за туристическа обиколка на Стара Загора.

Аудио записи на български и английски език и карта с очертан маршрут ще бъдат Вашите безпогрешни водачи в обиколката.
Времето, което ще Ви бъде необходимо, за да видите най-интересните места на Стара Загора е 2 часа, а общата дължина на пешеходния тур е 2.3 км.
Темата на маршрута е: Стара Загора – град с история от 8000 години.
Обектите, включени в него представят историята на града от далечната епоха на Неолита (VI хил.пр.Хр. ) до наши дни и съвременната градска култура.
Аудиогидът ще Ви води в самия център на Стара Загора, за да Ви представи Античния град Августа Траяна, наричан някога „Преблестящият град на траянците…”, красивите мозайки от частен римски дом и обществена сграда, Музея на религиите, Операта, Драматичния театър, Градската художествена галерия, Историческия музей... Общо 13 обекта са включени в пешеходната обиколка, а придвижването до музей „Неолитни жилища” е с транспорт, в рамките на 10 минути от централна градска част.
Маршрутът започва от Туристическия информационен център. Тук можете да получите информация за работното време и входните такси на музеите, включени в обиколката, както и за всичко останало в града.
По време на цялата обиколка приложението позволява да записвате своите преживявания чрез снимки, видео, в т.ч. и 3D видео, лични аудио коментари и само с едно кликване да ги споделите със своите приятели от социалните мрежи.
Освен забележителностите от основния маршрут, виртуалният екскурзовод представя къщата на поета Гео Милев, красивият булевард „Митрополит Методий Кусев”, който води до най-големия парк на града, Кукления театър с пеещия часовник, Музея на бирата, Старозагорските минерални бани и други интересни за посещение места.
Приложението може да бъде изтеглено от Google Play и App Store.
Ако ви е нужна повече информация, не се колебайте да се обърнете към нас на телефон 042 627 098 или имейл This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Екипът на Туристически информационен център Стара Загора
www.tour.starazagora.bg

2.SZ-cupholder