Музеи

Регионален исторически музей

Прочети още... Създаден на 28 май 1907 година. През същата година е подредена и първата експозиция. Притежава една от най-богатите праисторически колекции в света, интересни сбирки от античен бронз и антично стъкло, нумизматична колекция от местни и импортни монети, запазени останки от над 30 тракийски колесници. В музейните фондове се събират и съхраняват уникални материали за културния, икономическия и политическия живот на града и околността от Възраждането до наши дни.

Музей "Неолитни жилища"

Прочети още...

Представя две жилища от новокаменната епоха, с датировка VІ хил. пр. Хр. Жилищата са най-добре запазените в Европа от този период.
Към музея има постоянна експозиция “Праисторическото изкуство в Старозагорско”.

Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Прочети още... Една от най-монументалните постройки на римския град Августа Траяна - площад с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица. От няколко години Старозагорската опера поставя на Античния форум класически спектакли на открито.

Южна порта на Августа Траяна

Прочети още...

Солидно съоръжение в укрепителната система на града. Над портата е имало двуетажна постройка. Експонирана в сутерена на банка “Пиреос”.

Късноантична обществена сграда с мозайки

Прочети още...

Представителна зала, предверие и портици от обществена сграда с многоцветни подови мозайки (ІV - VІ в.). Сградата е разположена в югоизточния край на античния град Августа Траяна, непосредствено до крепостната стена. Мозайката в голямата зала е богата на геометрични форми, плетеници, езически и християнски символи. Основен мотив в изображенията са четирите годишни времена, вечният кръговрат и дървото на живота.

 

Късноантичен жилищен дом с мозайка

Прочети още...Гостна зала с многоцветна подова мозайка от богат робовладелски дом. Наподобява пъстър килим с богатата фигурална композиция, организирана около малък декоративен басейн с водоскок. Един от най-добрите образци на римското провинциално изкуство от ІV в. Запазена е от специална защитна постройка под улицата.

Къща музей “Градски бит ХІХ век”

Прочети още...

Експозицията представя бита на старозагорци след Освобождението до края на ХІХ в. Изложена е богата колекция от предмети, принадлежали на заможни старозагорски семейства.

Музей на коня и конния спорт

 Прочети още...

 

Музеят на коня и конния спорт има почти половин вековна история. Открит е официално на значимия за коневъдите празник Тодоровден през 1971 г. Първоначално сбирката е била организирана към Селскостопанска академия и се е намирала в село Кокаляне, близо до София. През 1975 г. експонатите са преместини в Стара Загора и от тогава са под опеката на Тракийски Унивирситет. Експозияцията е тясно свързана с царското семейство от периода на третото българско царство, като и с развитието на коневъдството в страната през този и последвалите го периоди. В музея могат да се видят карети и файтони  използвани от кряз Александър Батенберг, княз Фердинант и от цар Борис III, впрегатна и ездова амуниция с характерните символи на царското семейство, както и много други експонати свързани с развитието на коневъдството и конния спорт в България. 

 

-          В музея на коня и конния спорт няма входна такса за посетители.

-          Необходимо е да се направи предварителна заявка за дата и час на посещенията, което може да стане на телефон 042 699 374 – Радка Влаева

 

Прочети още...

Прочети още... 

 

Хилендарски метох

Прочети още...

В метоха е представена веществено-документална експозиция “Левски в Старозагорско”. Показана е точна възстановка на учебната стая от Светиниколското училище, в което учи бъдещият апостол на българската свобода.

Занаяти в Стара Загора от края на ХІХв и началото на ХХв

Прочети още... Изложбата е открита през месец май 2000 г. Експонирана е в Балабановата къща, построена през първото десетилетие на ХХ век. Представени са бакърджийска, терзийска и бъчварска работилница.

Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877г”

Прочети още...

Паметникът е посветен на битката за Стара Загора от 31 юли 1877 г., в която Самарското знаме и българското опълчение получават своето бойно кръщение. Открит през 1977 г., по случай 100-годишнината от боевете за Стара Загора.

Къща музей "Гео Милев"

Прочети още...

Музеят отваря врати на 27 септември 1953 г. Съхранява над 3000 експоната свързани с живота и творчеството на Гео Милев. Разполага с модерна аудио-визуална система, която дава възможност посетителите да възприемат документалния филм за поета емоционално като спектакъл. В двора му се намира “Дъбът на Гео Милев”, вековно дърво, обявено за природна забележителност.

Музей на религиите


 Прочети още...  Единствената оцеляла сграда след опожаряването на града през Руско-турската Освободителна война. Обявена за архитектурен паметник на културата, а стенописите за художествен паметник на културата от национално значение.Според строителния надпис изграждането е било завършено в края на 1409 г. При проведени археологически разкопки са разкрити основите на средновековна християнска църква и на тракийско светилище.
Култовият комплекс е реставриран по проект "Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите", изпълнен по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG 161PO 001/3.1-01/2008 "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма" по ОПРР 2007-2013.

 

Музей на бирата “Светът на Загорка”

Прочети още...“Светът на Загорка” ще сподели с посетителите си тайната на пивопроизводството, както и подробности от историята на компанията и нейните пивоварни традиции.

Посещения:

  • петък, събота и неделя
  • работно време 12.00- 18.00ч.
  • времетраене на обиколката: 1 час и 30 минути
  • размер на групата: максимум 15 души.
  • предварителна резервация - на телефон: 0800 11 330 / от понеделник до петък/
  •  или на телефон: 02/ 8584141 в събота и неделя

 

Цени:

  • за възрастни – 8 лв.
  • за лица между 13 и 18 години – 6 лв.    
  • Учтиво напомняме,че в "Светът на Загорка"  могат да бъдат допускани само лица над 12 години, като лица от 12 до 18 години се допускат само с придружител.

 


Адрес: гр. Стара Загора, ул. „Хан Аспарух” 41
За повече информация: www.zagorkatours.bg  

 

Прочети още...GPS Координати:

Геогр. ширина: 42.443063889

Геогр. дължина: 25.633919444

 

 

Прочети още...

Прочети още...