Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Ant.forum SZ малък формат Една от най-монументалните постройки на римския град Августа Траяна - площад с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица. От няколко години Старозагорската опера поставя на Античния форум класически спектакли на открито.

Намира се в центъра на Стара Загора, зад Съдебната палата и Стария театър. Представлява югозападната част на античния град, непосредствено до крепостните стени и западната градска порта. Разкритият участък е с площ около 7 дка. Каменният площад е застлан с добре обработени каменни плочи, а в центъра му е запазен постамент, върху който е била поставена императорска конна статуя. Девет реда амфитеатрално разположени каменни седалки са обърнати с лице към площадното пространство. Театронът е можел да побира над 1300 седящи зрители. Уникалното за античната архитектура съоръжение е строено не по-късно от ІІІ в. Зад него е разкрита южната фасада на градските терми. Сградата е разполагала с повече от 10 просторни зали.

Image1503Главната антична улица, която започва от западната порта, продължава в източна посока. Широка е 6 м и е застлана с масивни каменни плочи. По нейното протежение са разкрити основите на множество търговски и стопански сгради.

Адрес: бул. “Митрополит М.Кусев” 33

Заявки за екскурзовод в Регионален исторически музей на тел. 042 919 214
Екскурзоводско обслужване на английски, немски и руски език. 

Работно време: 10.00 - 18.00
Почивни дни: понеделник

GPSGPS Координати:

Геогр. ширина: 42.426944444

Геогр. дължина: 25.624816667