Парк “Митрополит Методи Кусев” (Аязмото)

CRW 8399

Митрополит Методи Кусев инициира създаването на парка през 1895 г.. Той организира първата кампания по залесяването и превръща почти голия “Ахмак баир” в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия.

 

  

“Аязмото” е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. 

 

 

GPSGPS Координати:

Геогр. ширина: 42.432050000

Геогр. дължина: 25.622119444

 

 

 

 

CRW 8428

Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки. Дом е за повече от 50 вида екзотични дървета и храсти от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепския бор, алепския дъб, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, гинко билоба и др. Специфична част на парковата инфраструктура са местата за спорт (4-ри игрища за бадминтон, тенис кортове и едно многофункционално спортно игрище), детските площадки, летният театър. На територията на парка се намира сградата на обсерваторията на БАН, параклис “Св.Теодор Тирон”. Има малък хотел с ресторант  и кафе. Особена атракция са зоопаркът, разположен на площ от 30 дка и залата на смеха.

 

Печатно издание на ТИЦ - Стара Загора за парк "Аязмото" на 4 езика - английски, немски, руски и български,
може да изтеглите от тук или да разгледате по-долу:

CRW 8407