Посетете новия туристически сайт на Стара Загора

trans

Не пропускайте

Туристически маршрути в Стара Загора

РАЗГЛЕДАЙТЕ АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО НА ТРАКИЯ

trans

“Преблестящият град на траянците”

glavnaulica2„Преблестящият град на траянците” - този текст може да бъде прочетен върху редица официални надписи в античния град. Августа Траяна е един от най-красивите и най-големи градове на Тракия през ІІ – ІІІ в. Основан е около 106 – 107 г. от Марк Улпий Траян.

 

Храмове, базилики, форум, терми, тържища, прави улици, застлани с масивни каменни плочи.... Античните руини на “Преблестящият град” могат да се видят и до днес в самия център на Стара Загора, на открито или „вградени” в съвременните сгради. За да се уверите в това ви предлагаме да се разходите и разгледате:

 

GPS
GPS файл за изтегляне

Изтеглете карта за маршрута

 

 

 • forum1 Форумът на Августа Траяна се намира в сърцето на съвременна Стара Загора. Бил е изграден в югозападната част на античния град, непосредствено до крепостните стени и западната градска порта. Разкритият участък е с площ около 7 дка. В центъра на каменния площад е запазен постамент, върху който е била поставена императорска конна статуя. Девет реда амфитеатрално разположени каменни седалки са обърнати с лице към площадното пространство. Театронът е можел да побира над 1300 седящи зрители. Зад него е разкрита южната фасада на градските терми, които са разполагали с повече от 10 просторни зали.
  Адрес: бул. Митрополит М. Кусев 33
  Входна такса: свободен достъп за посещение
 • forum1

  Античната улица (decumanus maximus)
  започва от западната порта и отвежда на изток почти до входа на Историческия музей. Покрай нея се виждат основите на множество търговски и стопански сгради. Пресича другата главна улица, водеща към южната порта на крепостта, по която може да се разходите посещавайки музея.
  Адрес: източно от Античния форум, между сградите на Драматичния театър и Оперния театър.
  Входна такса: свободен достъп за посещение
 
 • forum1Главната улица на античния град (cardo maximus), водеща до южната порта, е разположена на първото ниво на Регионалния исторически музей и се вписва естествено в музейната експозиция. Тук посетителите могат да видят най-богатата колекция от монети, сечени в Августа Траяна; оформения в източния двор на музея лапидариум; археологически останки от античен басейн, както и много други експонати от античното наследство на града.
  Адрес: Регионален исторически музей, бул. Руски 42
  Отворен за посещение: вторник – неделя, 10.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник.
  Входна такса: възрастни – 5.00 лв.; ученици и студенти – 1.00 лв; деца до 7 год. – безплатно; групови посещения от 10 и повече лица – 4.00 лв.
 • forum1Представителната зала на обществена сграда с датировка ІV – VІ век може да се види в сутерена на Централна поща. Залата е покрита с многоцветна подова мозайка богата на геометрични форми, плетеници, езически и християнски символи. Основен мотив в изображенията са четирите годишни времена и вечният кръговрат на живота. Сградата се е намирала в югоизточния край на Августа Траяна, непосредствено до крепостната стена.
  Адрес: ул. Св. Княз Борис І 81, Централна поща – сутерен
  Отворен за посещение: понеделник - петък, 07.00 - 19.00 ч., събота 07.00 - 15.30 ч. Почивен ден: неделя
  Входна такса: свободен достъп за посещение


 

 • forum1Гостната зала на богат римски дом е запазена в специална защитна постройка под една от главните улици на Стара Загора. Мозайката наподобява пъстър килим от геометрични орнаменти, плодове и животни. Около малкия декоративен басейн на приемната са изобразени морски животни и плуващи женски фигури. Мозайката е един от най-добрите образци на римското провинциално изкуство от ІV в. по нашите земи.
  Адрес: ул. Ген. Столетов 117
  Отворен за посещение: вторник – неделя, 10.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник.
  Отваря се само с предварителна заявка в Историческия музей.
  Входна такса: възрастни – 3.00 лв.; ученици, студенти и пенсионери – 1.00 лв.; деца до 7 год. – безплатно; групови посещения от 10 и повече лица – 2.00 лв.

 

 

За да научите всичко за историята на Августа Траяна, може да направите заявка за екскурзовод в Регионален исторически музей на телефон 042 919 214. Беседата на български език е 10.00 лв., на чужд език - 20.00 лв.

Със свободен достъп за посещение, но с възможност да се заяви беседа са античната улица, която започва от западната градска порта и форума на Августа Траяна, както и мозайката в Централна поща.

 

В страната ни са открити много останки от римските градове, намирали се по нашите земи. Много са и музеите, които съхраняват прекрасни образци на римското изкуство. Малко са, обаче, местата, където в сърцето на съвременния град можете да откриете на едно място останките на крепостни стени и порти, площади и антични улици, жилищни и обществени сгради. Включените в маршрута обекти са разположени в непосредствена близост един до друг и само за 2 часа и 30 мин. може да се потопите в атмосферата на един античен град – преблестящия град на траянците. Но едновременно с това ще почувствате и духа на съвременна Стара Загора, защото в намиращите се наоколо оперен и драматичен театър, библиотека, галерии, музей, всеки ден се случва нещо специално и интересно, което си струва да посетите.