ТИЦ - Стара Загора на туристическа борса „Ваканция и СПА експо“

DSC01302Община Стара Загора участва в Международна туристическа борса „Ваканция & СПА Експо 2014". Изложението се проведе от 13 до 15 февруари в Интер Експо център - София. Участието на Общината беше съвместно с общините партньори по проект „Античното наследство на Тракия" – Нова Загора и Раднево. Основните дейности по проекта са свързани с подготовка и изготвяне на рекламно-информационни материали представящи културно-историческото наследство на трите общини и провеждането на информационни и комуникационни кампании. В дните на изложението представители на Туристически информационен център Стара Загора и на общините Нова Загора и Раднево представиха възможностите за туризъм в общините партньори по проекта чрез изготвените по проекта карти, брошури и пътеводители и 15 минутния рекламен филм „В сърцето на Антична Тракия".

За туроператорите бяха подготвени специални информационни материали с разработени туристически пакети за няколкодневен престой в района,  с акцент в посещението на обектите от праисторията и античността, както и с разнообразни допълнителни възможности за опознаване на богатото културно-историческото наследство от различни исторически периоди, посещения на културни събития – фестивали, изложби, концерти,  и спектакли на Държавна опера, Драматичен театър, Куклен театър. Разработените пакети – еднодневни, уикенд, тридневни, балнео и уелнес, зелено училище, конферентен туризъм, тийм билдинг – включват най-атрактивните обекти и обхващат всички възможности за туризъм на територията на трите общини.

В дните на изложението бяха представени и обновените по проекта „Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция" обекти. В съпътстващата програма на борсата бяха включени две презентации, за обновените атракции, с които се  представиха Античния форумен комплекс, римските мозайки, както и всички други обекти, беше подготвена томбола с анкета за античния град и награди за участниците с правилни отговори, която спечели много приятели на града. В наградите беше включена и книгата – представителен албум за музей „Неолитни жилища" с автор Петър Калчев, издание финансирано от Програмата за развитие на туризма на територията на община Стара Загора за 2013 год. Специално подготвена за изложението презентация, която може да се види на мултимедията в Туристическия информационен център,  представи културните институти в града и всички събития с потенциал за привличане на посетители от други места.

Допълнителна информация за проект „Античното наследство на Тракия" е публикувана в сайта на изложението „Ваканция и СПА експо", рекламно - информационни страници в каталога на изложението, който се разпространява на всички участници - тази година 250 фирми и организации от България и от 22 страни от целия свят.

В специално изготвения за изложението брой на списание „Туризъм и отдих", който също се разпространява сред всички участници в изложението са представени резултатите от проекта „Превръщане на културно-историческите паметници античния период на Стара Загора в туристическа атракция" и обновените атракции. Специално подготвено издание за „Ваканция и СПА експо", представящо участниците и събитията информира, че тази година над 30 общини се представят на борсата по европейски програми, сред които с най-интересни теми „Античното наследство на Тракия", „Новото Тракийско злато", „Долината на Струма", „Уикенд в Северозапада" и др.