село Остра могила

 

ostramogila

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Остра могила е разположена в южните склонове на Средна гора, на 450 м надморска височина. Отстои на 17 км северозападно от Стара Загора и на 2 км северно от Старозагорските минерални бани. Югозападно от селото се намира най-високият от ограждащите го върхове - Градището (653 м). От него се разкрива панорамна гледка във всички посоки - на юг се виждат Старозагорските бани и гористите склонове на Момини гърди,  на север едни от най-високите върхове на Централна Стара планина - Ботев, Шипка, Бузлуджа. В непосредствена близост до селото са върховете Султана (556 м), Големият кайряк (636 м),  Боджука (484 м).

 

ИСТОРИЯ

Легенда разказва, че селото е основано около 1520 година от трима братя - Богдан, Драган и Шарко. И до днес околни местности носят названия, свързани с тези имена. Според друго предание първите заселници обитавали източните подножия на връх Градището, в близост до мочурищата на известните извори Кайнаците. Първите писмени сведения за селото са на френския пътешественик д-р Ами Буйе от 1838 г., който го описва  с името Ада тепе  - мочурливо място, в полите на висок връх.
През Руско-турската освободителна война селото, което е било с предимно българско население е изцяло опожарено. След Освобождението хората, които се завърнали от Балканските села, започнали да строят нови къщи, на два ката. Всички те били обърнати на юг, с малки прозорчета и в повечето случаи с две стаи, по-голямата от които е служила за кухня и за спане на децата, на дядото и бабата. Другата стая била за младите и за гости.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • cepnatinata

    Църквата "Въведение Богородично" - построена през 1892 г на мястото на стария храм, който е опожарен по време на  Руско-турската освободителна война. Виж на картата по-долу.
  • Пещерата "Цепнатината" - намира се югоизточно от селото, на 5 м от шосето за Старозагорските бани. Проучена и картирана, с общата дължина на всички галерии - 151 м. Пещерата е от лабиринтен тип, развита изключително на един етаж. Относителната влажност на въздуха е 82-86%, а денивелацията на входа 4,5 метра. В най-ниската и част има малко езерце. Проникването в пещерата става само с водач и със специална екипировка. Виж на картата по-долу.

 

cepnatinata2

 

 

GPSGPS Координати на пещерата:

Геогр. ширина: 42.460091667

Геогр. дължина: 25.471180556

 

 

 

 

ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

 

Празникът на селото се отбелязва през последната събота на месец август.

Храмов празник -  4-ти  декември.

 

 

 

GPSGPS Координати:

Геогр. ширина: 42.463075000

Геогр. дължина: 25.460419444