Еднодневни пакети

1. ЕДНОДНЕВЕН ПАКЕТ - СТАРА ЗАГОРА

09:30 - пристигане в Стара Загора и кафе-пауза в центъра на града.

10:00 - посещение на Регионален исторически музей. В постоянната експозиция на музея, на четири нива, с над 1700 оригинални артефакта се проследява историята на града и региона от VI хил. пр. Хр. до 1879 г. На едно от нивата са експонирани оригиналните останките на главната улица (cardo maximus) на античния град Августа Траяна. От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда с форма на пясъчен часовник, символизиращ непреходността на времето.
Адрес: Стара Загора, бул.„Руски"42, тел. 042 919 214 - екскурзоводи.
www.museum.starazagora.net

11:30 - посещение на Късноантична обществена сграда с мозайки. Представителна зала от обществена сграда, с преддверие и портици. Подът е покрит с многоцветна мозайка, в която чрез алегории е заложена идеята за отделните годишни сезони и кръговрата на живота (ІV-VІ в.).
Адрес: Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I" 81 (в сградата на Централна поща), 042 919 214 – за посещение с екскурзовод.
www.museum.starazagora.net

12:30 - посещение на Късноантичен жилищен дом с мозайка. Мозайката е разкрита в едно от помещенията на частен дом, представлява богата фигурална композиция в повече от десет цвята и нюанси, организирана около малък декоративен басейн. Един от най-добрите образци на римското провинциално изкуство от ІVв.
Адрес: Стара Загора, ул. „Ген. Столетов" 117, 042 919 214 – екскурзоводи. Посещението на обекта е с предварителна заявка в Регионален исторически музей.
www.museum.starazagora.net

13:30 – обяд.
Градът предлага много и разнообразни възможности за хранене за всеки вкус – ресторанти, заведения за бързо хранене, различни видове кухня. Пълна информация може да се получи в Туристически информационен център.

15:00 - посещение на Античен форумен комплекс на Августа Траяна. Комплексът включва монументални постройки на античният град Августа Траяна - каменен площад с постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки, украсен с колонада и арки, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната антична улица (decumanus maximus), продължаваща в източна посока, където са разкрити останки от 36 магазина.
Адрес: Стара Загора, бул. „Митрополит Методий Кусев" 33, 042 919 214 – за посещение с екскурзовод
www.museum.starazagora.net

16:00 - посещение Архитектурен комплекс „Музей на религиите". Уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. Сградата е архитектурен, стенописите художествен паметник на културата. При проведени археологически разкопки в нея са разкрити останки от култова яма (Х-ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ–ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х–ХІІІ в.).
Адрес: Стара Загора, ул. „Пазарска"1,042 919 214 – заявка за екскурзовод.

www.museum.starazagora.net

16.45 - посещение на Къща музей „Градски бит XlX в." Музейната експозиция показва домашна уредба и образци от градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ в. В обзаведените стаи традиционните местни предмети съжителстват с модерни за времето си европейски и руски образци. Изложена е богата колекция от предмети, принадлежали на заможни старозагорски семейства. Музеят се помещава в Хаджи-Ангеловата къща, построена през 1883 г.
Адрес: Стара Загора, ул. „Димитър Наумов" 68, 042 919 214 - екскурзоводи. Посещението на обекта е с предварителна заявка в Регионален исторически музей.
www.museum.starazagora.bg

17.30 - кафе пауза в център на града. В пешеходната зона на централната градска част има богат избор от заведения подходящи за целта.

 

2. СТАРА ЗАГОРА

09:30 - пристигане в гр. Стара Загора.
09:30 - кафе-пауза в центъра на града.

10:30 - посещение на Зала на смеха. Залата се намира на територията на парк „Аязмото". Разполага с 10 криви огледала, които отразяват в причудливи форми всеки, който застане пред тях. Малко странни, но изключително забавни и смешни отражения.

11:00 - разходка в парк „Митрополит Методий Кусев" /„Аязмото"/. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена гора и заема площ от 3200 дка. Част от него е обявена за паметник на парковото и градинското изкуство. Създаден през 1895г. по инициатива на митрополит Методий Кусев, който организира първата кампания по залесяването му. Паркът предлага чудесни условия за отдих на открито. На територията му се намират игрища за бадминтон и тенис, оборудвани спортни площадки за фитнес на открито, детски площадки, летен театър, зоопарк, заведения за хранене. В самото сърце на Аязмото е разположен и красивият параклис „Свети Теодор Тирон".

12:00 - посещение на Зоопарк. Разположен е в живописна местност на територията на парк „Аязмото". Заема площ от 70 дка. В Зоопарка се отглеждат близо 450 екземпляра от около 80 вида бозайници, птици и земноводни. тел. 042 649 162.

13:30 - обяд /на територията на парка има заведения за хранене/.

15:00 - посещение на Античен форумен комплекс на Августа Траяна. Комплексът включва монументални постройки на античният град Августа Траяна - каменен площад с постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки, украсен с колонада и арки, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната антична улица (decumanus maximus), продължаваща в източна посока, където са разкрити останки от 36 магазина. Адрес: Стара Загора, бул. „Митрополит Методий Кусев" 33, 042 919 214 – за посещение с екскурзовод
www.museum.starazagora.net

16:00 – кафе-пауза.Кафе-паузата може да бъде направена в близост до централната градска градина или в питейни заведения, които имат обособени кътове за детски игри. Градът предлага и много други възможности за кафе-пауза за всеки вкус.

17:00 - Настаняване и нощувка.

 

3. СТАРА ЗАГОРА

9:00 - пристигане в Стара Загора и кафе-пауза в центъра на града

10:00 - посещение на Античен форумен комплекс на Августа Траяна. Комплексът включва монументални постройки на античният град Августа Траяна - каменен площад с постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум с девет   реда каменни седалки, украсен с колонада и арки, терми,  крепостни стени, западна порта и част от главната антична улица (decumanus maximus), продължаваща в източна   посока, където са разкрити останки от 36 магазина.
Адрес: Стара Загора, бул.„М.М.Кусев" 33, 042 919 214 – за посещение с екскурзовод.
www.museum.starazagora.net

11:00 - посещение на Регионален исторически музей. В постоянната експозиция на музея, на четири нива, с над 1700 оригинални артефакта се проследява историята на града и региона от VI хил. пр. Хр. до 1879 . На едно от нивата  са експонирани оригиналните останките на главната улица (cardo maximus) на античния град Августа Траяна. От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда с форма на пясъчен часовник, символизиращ непреходността на времето.
Адрес: Стара Загора, бул.„Руски"42, тел. 042 919 214 – екскурзоводи
www.museum.starazagora.net

13:00 – обяд.

14:30 – посещение на музей „Неолитни жилища". Музеят е изграден за да бъдат съхранени разкритите останки от къща, която е една от най-добре запазените и с най-богат инвентар двуетажна жилищна постройка в Европа от епохата на ранния неолит (начало на VІ хил. пр. Хр.). В сутерена на сградата има експозиция «Праисторическото изкуство в Старозагорско». В нея могат да се видят прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.
Адрес: Стара Загора, ул.„Армейска"20, тел. 042 622 109
www.museum.starazagora.net

16:30 - посещение на музей на бирата „Светът на Загорка". Музейната сбирка представя над 100 годишната история на пивоварната в гр. Стара Загора. Обиколка със специално обучени екскурзоводи представя процеса на производство и завършва в зала за дегустации.
Адрес: гр. Стара Загора, ул. „Хан Аспарух" 41 Посещението е с предварителна резервация на тел: 0800 11 330
http://www.zagorkatours.bg/

 

4. СТАРА ЗАГОРА - НОВА ЗАГОРА - РАДНЕВО

9:30 - пристигане в Стара Загора и кафе-пауза в центъра на града.

10:00 - посещение на Регионален исторически музей. В постоянната експозиция на музея, на четири нива, с над 1700 оригинални артефакта се проследява историята на града и региона от VI хил. пр. Хр. до 1879 г. На едно от нивата са експонирани оригиналните останките на главната улица (cardo maximus) на античния град Августа Траяна. От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда с форма на пясъчен часовник, символизиращ непреходността на времето.
Адрес: Стара Загора, бул.„Руски"42, тел. 042 919 214 - екскурзоводи
www.museum.starazagora.net

11:30 - посещение на Късноантичен жилищен дом с мозайка. Мозайката е разкрита в едно от помещенията на частен дом, представлява богата фигурална композиция в повече от десет цвята и нюанси, организирана около малък декоративен басейн. Един от най-добрите образци на римското провинциално изкуство от ІVв.
Адрес:Стара Загора,ул.„Ген.Столетов" 117, 042 919 214 – екскурзоводи
www.museum.starazagora.net
Посещението на обекта е с предварителна заявка в Регионален исторически музей.

12:15 - посещение на Античен форумен комплекс на Августа Траяна. Комплексът включва монументални постройки на античният град Августа Траяна - каменен площад с постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки, украсен с колонада и арки, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната антична улица (decumanus maximus), продължаваща в източна посока, където са разкрити останки от 36 магазина.
Адрес: Стара Загора, бул. „Митрополит Методй Кусев" 33, 042 919 214 – за посещение с екскурзовод
www.museum.starazagora.net

13:00 – обяд.

13:45 - отпътуване към Нова Загора.

14:30 - посещение на Исторически музей Нова Загора. Музеят е създаден през 1926 г. от учителя Никола Койчев. Целта му е да проучва, изследва, съхранява, публикува и експонира както недвижимите паметници на културата, така и намерените експонати. Голямо значение имат проведените разкопки на селищна могила с. Караново в периода 1936-1937 г. и 1946-1957 г. В периода 1961-1971 г. се провеждат други проучвания на Дипсизката селищна могила. От 1983 г. започват разкопки на селищна могила в с. Дядово. Музеят участва в редица международни изложби, показвайки експонати, които нямат аналог не само в България, а и в Европа.
Адрес: Нова Загора, площад "Свобода" 3, тел: 0457 63 164
http://web.hit.bg/museum/Bulgaria/main.html

16:00 - посещение на Археологически парк „Нов живот за миналото", Раднево. Археологическият парк е изграден, чрез възстановка на разкрито, но вече несъществуващо археологическо наследство, обхващащо период от бронзовата епоха 2000 г. пр. Хр. до Средновековието. Със създаването на парка е решена съдбата на археологическите паметници, осъдени на изчезване и оставащи непознати за обществото, въпреки тяхната културно-историческа уникалност.
http://www.park-radnevo.bg

16:45 - кафе-пауза в града.

17:30 – отпътуване.