3 МАРТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Прочети още...

Освобождението на България

Програма на празничните събития

В програмата за отбелязване на празника се включват голям брой прояви с историческа, патриотична и културна насоченост: поднасяне на венци и цветя пред паметниците, посветени на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г., тържествен общоградски ритуал на Мемориален комплекс  „Бранителите на Стара Загора 1877 г.", паметно шествие с националния трибагреник от площада пред сградата на Общината до паметника "Бранителите на Стара Загора".

Празник на мартеницата

Прочети още...


Първи март е  Деня на мартеницата и Деня на Зоопарк Стара Загора. Ден, изпъстрен с много приятни изненади и положителни емоции за гостите на зоопарка.

Национален фолклорен конкурс за деца "Орфеево изворче"

Прочети още...Традиционен детски фолклорен фестивал, събиращ участници от цялата страна. Провежда се ежегодно през м.март.

Целта на форума е да се предостави възможност за изява на талантливи деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, да съдейства за запазване и обогатяване на българската национална култура.

 

 

“Изворът да не пресъхва” детско-юношески фолклорен празник

   

Прочети още...

Община Стара Загора, читалището и кметството в с. Дълбоки организират детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – пролетни игри и обичаи 'Цветница".

Целта му е да приобщава децата към народните ценности, както и да се продължават и съхраняват българските автентични песни и обичаи.

Международен ден на музеите - 18 май


Прочети още...

Всяка година  Регионален исторически музей - Стара Загора отбелязва празника  с интересна програма и експозиции във всичките си  обекти. Вратите им са отворени  за посетители и през нощта от 19 до 24 часа.

 

Джаз форум Стара Загора

Прочети още...

Всяка година през юни Стара Загора става столица на джаза и посреща ярки знаменитости, които зареждат своите почитатели с много настроение  и емоция.

 

 

 

Еньовден

Прочети още...В традиционния обреден български календар Еньовден се отбелязва на 24 юни. Според народните вярвания на този ден различните треви и билки имат най- голяма лечебна сила, особено преди изгрев слънце. Това е празник на лятното слънцестоене.

Във връзка с народните традиции в курорта Старозагорски минерални бани се провежда Празник на билколечението, водолечението и здравословното хранене.

Национален тракийски фолклорен събор " Богородична стъпка"

 Прочети още...Провежда се ежегодно през месец август в курорта Старозагорски минерални бани и привлича участници от цялата страна.

Организатори са Община Стара Загора, кметство Старозагорски минерални бани, Съюз на тракийските дружества, Тракийско дружество „Одринска епопея”-Стара Загора. 

Нощ на изкуствата

 

Прочети още...„Нощта на изкуствата” – едно от най-атрактивните събития в културния живот на Стара Загора по традиция се провежда в последния петък на месец септември, от 19.00 до 03.00 часа. Музеи, галерии и различни културни пространства в града посрещат с многобройни прояви и изненади своите посетители.

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро

Прочети още...

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000 г по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.

Ретро рали в Стара Загора

Прочети още...Своеобразен парад на красотата на ретро автомобилите се провежда на централната улица, пред сградата на Общината. Всички граждани и гости на Стара Загора имат възможността да се докоснат до разнообразните и пъстри експонати.

Ретро ралито е част от празничната програма за Деня на Стара Загора - 5 октомври.

Празник на Стара Загора - 5 октомври

 

Прочети още...В празничните дни посветени на Стара Загора се организират разнообразни културни и спортни прояви, представляващи интерес не само за местните жители, но и за гостите на града.

Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора


Прочети още...Всяка година през ноември-декември Стара Загора става столица на музикалния живот на страната. На сцената на Операта в рамките на фестивалните дни гостуват най-големите имена на българската опера. В програмата се включват най-добрите постановки на музикалните театри. 

 

Празник на пелина с.Змейово

Прочети още...

Провежда се в село Змейово и е посветен на традиционното производство на местно вино – змеевски пелин.