Посетете новия туристически сайт на Стара Загора

trans

Не пропускайте

Туристически маршрути в Стара Загора

РАЗГЛЕДАЙТЕ АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО НА ТРАКИЯ

trans

Руско – турската освободителна война

DRAW001aБоевете край Стара Загора са решителни за Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 г. е най-ожесточената битка, при която защитниците на града са атакувани от 15-хилядна турска войска. Стара Загора е опожарена и срината до основи. Малък мавзолей, построен през 1910 г., е издигнат на мястото, където са положени телата на жертвите, дадени от мирното население при завземането на града. През 1912 г., в чест на 35-годишнината от боевете, е изградена камбанарията при храм-паметника “Света Троица”. Тук са избити 2 500 души, потърсили последно убежище зад стените на църквата.

 

 

GPS
GPS файл за изтегляне

Изтеглете карта за маршрута

 

 

 

Многобройни са паметниците, които признателното население издига в памет на своите освободители:

  • Паметник на ІІІ-та опълченска дружина и подполковник П. П. Калитин – издигнат на мястото, където на 31 юли 1877 г. е станала най-ожесточената битка за спасяване на Самарското знаме.
  • Паметник на защитниците на Стара Загора в парк “5-ти октомври” – издигнат по случай 25-годишнината от боя за Стара Загора.
  • Паметник на загиналите българи и руси в старозагорския и джурналийския бой (по пътя за с. Калитиново) – паметникът е построен със средства от Русия и е открит тържествено на 26 юли 1881 г.
  • Паметник на подполковник П. П. Калитин – в околностите на с. Дълбоки
  • Паметник на жертвите от Руско-турската освободителна война, издигнат на Въльов рът край с. Сладък кладенец.