Посетете новия туристически сайт на Стара Загора

trans

Не пропускайте

Туристически маршрути в Стара Загора

РАЗГЛЕДАЙТЕ АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО НА ТРАКИЯ

trans

Cело Ягода - Стара Загора

 

zmeyovo

Изходният пункт на маршрута в село Ягода се намира в близост до автогарата. Тръгва се на югоизток, където на метална конструкция за реклами  (билборд) е сложена първата маркировка. Пътеката минава в подножието на върховете Дренака (469 м), Курткая (463 м), Каминката (554 м), Бетер (809 м) покрай пещерата Змейова дупка, спуска се към село Змейово, до което има чешма и удобно място за отдих. Следва изкачване към Чичекбаир и отново се спуска към Стара Загора и езерото "Загорка".

Маркировка: бяло – зелено – бяло

Времетраене на прехода: 5 часа

 
yagoda-stara-zagora-mapИзходен пункт може да бъде и Стара Загора, но ако се предвижда връщане в града след разходката са възможни проблеми с транспорта.

Може да се направи пешеходен преход по част от маршрута с изходен пункт Стара Загора да пещерата Змейова дупка, с. Змейово. Пътеката тръгва от стария кантон на жп линията Ст. Загора – Змейово до Табашка река, северно от парк Бедечка. Времетраене на прехода 3 часа.

Маркировката на туристическия маршрут е подновена от ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" с помощта на Туристическо дружество "Сърнена Гора" като част от реализиран екопроект на тема "Екоуикенд Стара Загора" по програма на Световния фонд за дива природа (WWF) "Европейски училища за жива планета". 

 

GPS
GPS файл за изтегляне

Изтеглете карта за маршрута