Старозагорски минерални бани

Старозагорски минерални бани

Image

Курортът Старозагорски минерални бани се намира в Сърнена Средна гора, на 15 км. северозападно от Стара Загора. Средната надморска височина на котловината, в която е разположен е 360 м., а ограждащите я околни хълмове са с  височина от 500 до 700 м. Климатът е преходноконтинентален със слабо изразено планинско влияние. Зимата е мека със средна януарска температура около 1°С. Летните дни са слънчеви и горещи, а вечерите прохладни. Благоприятният климат и топлите извори са привличали хората още от древността.

 

Picture 0101

Минералните извори са разположени в района на Старозагорските минерални бани. Водата излиза на повърхността с температура около 40°С и дебит 12 л/сек. от 1600 м дълбочина. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

 

Минералната вода е леко минерализирана, хипертермална с неутрална реакция. Съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи.

 

GPSGPS Координати:

Геогр. ширина: 42.450172222

Геогр. дължина: 25.496005556

 

 

Image

В центъра на днешния курорт, непосредствено до минералния извор е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VІ – ІV хил.пр.Хр., а на 6 км. югоизточоно от него, в местността “Мечи кладенец” се намират най-старите медни рудници открити до сега в Европа /края на V хил.пр.Хр./.От проучените 11 рудника е било добивано огромно за времето си количество медна руда. От римската епоха / І – VІІ в.след Хр./ са разкрити и частично реставрирани терми, които заемат площ от 2 500 кв.м., намират се в близост до сегашната баня.

Основният лечебен фактор в курорта е минералната вода, която в съчетание с благоприятния климат осигурява отлични възможнисти за отдих и лечение.

 

На територията на курорта  функционира баня с минерална вода.

 

Image

Настанителната база включва  хотели и балнеохотели с възможност за профилактика и възстановителна лечебна дейност. Всички те са разположени в паркова среда. Някои от хотелите разполагат с басейни с минерална вода.

 

В околностите на Старозагорските бани се намира местността "Богородична стъпка", наречена така заради причудливо образувание в скалите наподобяващо по форма на човешка стъпка. Водата в нея никога не пресъхва. Тук в древността най-вероятно се е намирало езическо светилище. Мястото се счита за свято и лековито. Има изграден малък параклис наречен "Рождество Богородично".

 

GPSGPS Координати:

Геогр. ширина: 42.463605556

Геогр. дължина: 25.494011111

 

Печатното издание на ТИЦ - Стара Загора за курорт Старозагорски минерални бани
на 4 езика - английски, немски, руски и български, може да изтеглите от тук или да разгледате по-долу: