Фолклор

Богатството на българските традиции и фолклор са съхранени и пресъздавани десетилетия наред от фолклорните ансамбли и групите за автентичен фолклор в Старозагороско, получили заслужено признание и многобройни награди от национални и международни изяви.

IM005853a.jpgВ селата от общината има над 30 действащи групи за автентичен фолклор: Дълбоки, Малка Верея, Преславен, Казанка, Оряховица, Лозен, Пряпорец и други. Всички те издирват, съхраняват и представят традициите, свързани с народния обреден календар от Коледа до Игнажден, песенното и танцово фолклорно богатство на своите села. Запазвайки спецификата на старинните народни празници, те ни връщат във времето - едно неповторимо и емоционално пътуване.

Ансамбъл "Загоре"

 

1176866082

Общински фолклорен ансамбъл „Загоре" е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален институт.
В репертоара му са обхванати произведения от всички фолклорни области на България – огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри.
През 2010 г. ансамбъл „Загоре" получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на Институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга" за принос за развитието на българската култура, носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД.

Ансамбъл "Зорница"

"Зорница" - създаден 1967 г. от народната певица Петкана Захариева. Състои се от мъжка група за народно пеене, женски и смесен хор, професионален оркестър от народни инструменти (кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан), детски и младежко-юношески танцови състави.

Ансамбъл "Синчец"

"Синчец" - създаден 1984 г., състои се от деца на възраст между 6 и 16 години. Танците са сюжетно изградени в камерен и масов вариант като се използва фолклорен реквизит и фолклорни детски игри.

Ансамбъл "Траянци"

 

traianci

"Траянци" - създаден 1988 г. Обединява три формации: танцов състав, хор за народно пеене и оркестър. В ансамбъла участват деца от 6 до 18 години. В репертоара му са включени изпълнения от различни фолклорни области на страната.

Ансамбъл "Загорче"

 1181275184-zagorce

"Загорче" - създаден 1977 г. като детски музикално-танцов театър на фолклорна основа. Състои се от музиканти, певци и танцьори на възраст от 7 до 16 години, спектаклите на малките артисти са вихър от веселие и ритми.

Школа за народно пеене “Жарава”

 1229962915jaravaШкола за народно пеене “Жарава” - създадена 1998 г. В школата участват деца и юноши от 7 до 18 години. Изпълняват песни от всичи фолклорни области на България.