Ежегодни

 

3 МАРТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

01 118

Освобождението на България

Програма на празничните събития

В програмата за отбелязване на празника се включват голям брой прояви с историческа, патриотична и културна насоченост: поднасяне на венци и цветя пред паметниците, посветени на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г., тържествен общоградски ритуал на Мемориален комплекс  „Бранителите на Стара Загора 1877 г.", паметно шествие с националния трибагреник от площада пред сградата на Общината до паметника "Бранителите на Стара Загора".

Празник на мартеницата

martenica.jpg


Първи март е  Деня на мартеницата и Деня на Зоопарк Стара Загора. Ден, изпъстрен с много приятни изненади и положителни емоции за гостите на зоопарка.

Национален фолклорен конкурс за деца "Орфеево изворче"

orfeevoizvorche.jpgТрадиционен детски фолклорен фестивал, събиращ участници от цялата страна. Провежда се ежегодно през м.март.

Целта на форума е да се предостави възможност за изява на талантливи деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, да съдейства за запазване и обогатяване на българската национална култура.

 

 

“Изворът да не пресъхва” детско-юношески фолклорен празник

   

izvoratdanepresahva.jpg

Община Стара Загора, читалището и кметството в с. Дълбоки организират детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва – пролетни игри и обичаи 'Цветница".

Целта му е да приобщава децата към народните ценности, както и да се продължават и съхраняват българските автентични песни и обичаи.

Международен ден на музеите - 18 май


museum stara zagora

Всяка година  Регионален исторически музей - Стара Загора отбелязва празника  с интересна програма и експозиции във всичките си  обекти. Вратите им са отворени  за посетители и през нощта от 19 до 24 часа.

 

Джаз форум Стара Загора

jazz-fest

Всяка година през юни Стара Загора става столица на джаза и посреща ярки знаменитости, които зареждат своите почитатели с много настроение  и емоция.

 

 

 

Еньовден

b_150_112_16777215_00___images_stories_events_eniovden-starazagora1.jpgВ традиционния обреден български календар Еньовден се отбелязва на 24 юни. Според народните вярвания на този ден различните треви и билки имат най- голяма лечебна сила, особено преди изгрев слънце. Това е празник на лятното слънцестоене.

Във връзка с народните традиции в курорта Старозагорски минерални бани се провежда Празник на билколечението, водолечението и здравословното хранене.

Национален тракийски фолклорен събор " Богородична стъпка"

 1187563875Провежда се ежегодно през месец август в курорта Старозагорски минерални бани и привлича участници от цялата страна.

Организатори са Община Стара Загора, кметство Старозагорски минерални бани, Съюз на тракийските дружества, Тракийско дружество „Одринска епопея”-Стара Загора. 

Нощ на изкуствата

 

nightatthemuseum„Нощта на изкуствата” – едно от най-атрактивните събития в културния живот на Стара Загора по традиция се провежда в последния петък на месец септември, от 19.00 до 03.00 часа. Музеи, галерии и различни културни пространства в града посрещат с многобройни прояви и изненади своите посетители.

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро

piero_zn_7.jpg

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000 г по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.

Ретро рали в Стара Загора

1160477935.jpgСвоеобразен парад на красотата на ретро автомобилите се провежда на централната улица, пред сградата на Общината. Всички граждани и гости на Стара Загора имат възможността да се докоснат до разнообразните и пъстри експонати.

Ретро ралито е част от празничната програма за Деня на Стара Загора - 5 октомври.

Празник на Стара Загора - 5 октомври

 

1160958924.jpgВ празничните дни посветени на Стара Загора се организират разнообразни културни и спортни прояви, представляващи интерес не само за местните жители, но и за гостите на града.

Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора


Operen festВсяка година през ноември-декември Стара Загора става столица на музикалния живот на страната. На сцената на Операта в рамките на фестивалните дни гостуват най-големите имена на българската опера. В програмата се включват най-добрите постановки на музикалните театри. 

 

Празник на пелина с.Змейово

img 3545-pelina

Провежда се в село Змейово и е посветен на традиционното производство на местно вино – змеевски пелин.