ТРИДНЕВНИ ПАКЕТИ

1. ТРИДНЕВЕН ПАКЕТ НОВА ЗАГОРА - РАДНЕВО - СТАРА ЗАГОРА

Първи ден

09:30 - пристигане в Нова Загора.

10:00 - посещение на Източната могила в с. Караново. Районът около село Караново, Нова Загора е известен с 26 могили. Мястото е обитавано от дълбока древност – следи от живота през бронзовата епоха и неолита са открити в седемте слоя надграждания в селищната могила, където са намерени многобройни артефакти от поминъка на населението – предимно глинени съдове, керамика, сечива и огнища. По-късно този участък е обитаван от траките одриси.  През 2008 г. екип от специалисти под ръководството на археолога Веселин Игнатов разкопават 13-метровата Източна могила край с. Караново. Попадат на изключително богато ритуално погребение на колесница на тракийски аристократ от 1в. сл.Хр. Колесницата е с четири колела 1,2 м, 12 дървени спици, шини от ковано желязо с посребрени фигури на Ерос върху пантери, бронз по сбруите на конете. Апликацията на задната част на колата е декоративна пластина от три вида метал – мед, сребро и платина. Представлява сцена от античен храм с празнична украса – четирилистни детелини, лаврови клонки и гроздове. Декорацията на колесницата включва и бронзов бюст на Херакъл и две глави на Горгона Медуза. Това произведение на изкуството е на 18 века и е единствено от този вид в света. В гробът на аристрократа археолозите намират три златни пръстена, сребърни монети, златна монета на Тиберий, оръжие, стъклени и глинени предмети за бита, изключително фина изработка на стъклен ритон, две сребърни чаши с позлата, сребърна лъжица, метална тока от колана на починалия и други вещи, останали непокътнати след трупоизгарянето и необходими му за задгробния живот, според вярванията на траките. В околностите на могилата е открито и ритуално погребение на жена с огърлица и пръстен, а в близост е Дългата могила, в която са намерени лекарски принадлежности и двуколка. Всичките открити артефакти дават великолепни сведения за живота, бита, ритуалите и изкуството на траките.

11:30 - посещение на Историческия музей Нова Загора. Музеят е създаден през 1926 г. от учителя Никола Койчев. Целта му е да проучва, изследва, съхранява, публикува и експонира както недвижимите паметници на културата, така и намерените експонати. Голямо значение имат проведените разкопки на селищна могила с. Караново в периода 1936-1937 г. и 1946-1957 г. В периода 1961-1971 г. се провеждат други проучвания на Дипсизката селищна могила. От 1983г. започват разкопки на селищна могила в с. Дядово. През 1994 г. музеят започва сътрудничество с JOCV. Това е единственият музей в страната, който посреща 2 международни археологически експедиции. Българо-австрийска на селищна могила с. Караново от 1984г. до 2011г. Българо-японска експедиция на селищна могила с. Дядово, като съвместна работа продължава и сега. Музеят участва в редица международни изложби, показвайки експонати, които нямат аналог не само в България, а и в Европа.
Адрес: Нова Загора, площад "Свобода" № 3, тел: 0457 63 164 http://web.hit.bg/museum/Bulgaria/main.html

13:00 - обяд в центъра на Нова Загора.
Настаняване хотел.
Места за настаняване в града:
Семеен хотел Рио***
Адрес: Нова Загора, ул. „Петко Енев" №59, тел: 0457 63 152
Семеен хотел Триумф***
Адрес: Нова Загора, ул. „Васил Левски" №56, тел: 0457 65 691
www.hoteltriumph.com
Хотел Соли Инвикто
Адрес: Винарска изба „Едоардо Миролио", тел: 0889 066 330, 044 500 412
www.soliinvicto.bg

14:00 - посещение на винарска изба „Едоардо Миролио" с дегустация. Избата е разположена в района на село Еленово – на 15 км от Нова Загора. Заобиколена е от лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади, които създават превъзходни условия за туризъм, съчетан с дегустация на вина. Собствено производство на плодове и зеленчуци допълват екзотичните градини и лозовите масиви. Луксозният хотел с ресторант и дегустационна зала допринася за незабравимите впечатления от винарната. Вътрешната архитектура и обзавеждането на хотела представляват уникална симбиоза между традиционен български и античен италиански стил.
19.00 - вечеря и нощувка.

Втори ден

09:30 - отпътуване за Раднево.

10:00 - посещение на Археологически парк „Нов живот за миналото" - Археологическия парк е изграден, чрез възстановка на открито, но вече несъществуващо археологическо наследство, обхващащо период от бронзовата епоха 2000г. пр. Хр. до Средновековието.
Със създаването на парка е решена съдбата на археологическите паметници, осъдени на изчезване и оставащи непознати за обществото, въпреки тяхната културно-историческа уникалност. Създадена е жива връзка с паметниците от миналото от различни епохи вън от музейната среда. Посетителят ще има възможност да проследи особеностите на погребалните ритуали за повече от 2000 години. http://www.park-radnevo.bg

12:00 - обяд в града.

13:00 - посещение на Археологически музей „Марица Изток",създаден през 1992 г. Той има за основна задача организирането и провеждането на всички спасителни археологически проучвания в района на енергийния комплекс „Марица-изток". Музейните експонати са подредени в няколко фонда: праистория, античност, средновековие, нумизматика и етнография. Регистрирани са над 250 археологически обекта, в това число надгробни могили, некрополи, открити селища и селищни могили, ямни комплекси, крепости, базилики. Проучени са 54 археологически обекта. Съхраняват се уникални експонати от камък, кост, бронз и злато. Музея притежава златни и сребърни накити от ранната бронзова епоха, които нямат аналог в България. Интерес представляват съхраняваните в музея предмети от Средновековието. Между тях са бронзови и стъклени гривни, бронзови кръстове, съдове, рисувана и с графито керамика. Гордост за музея е разкритата на територията на община Раднево неизвестна досега в науката ранновизантийска крепост.
Адрес: Раднево, ул. "Ал. Стамболийски" 2а, тел: 0417 83014

14:00 – посещение на Художествената галерия Раднево. Галерията отваря врати за почитателите на изобразителното изкуство през 1982 г. До 1989 г. тя съществува като филиал на ХГ - Стара Загора, а от 21.12.1990 г. получава самостоятелен статут на Художествена галерия – музей. Днес разполага с над 140 кв. м. изложбена площ – зала за постоянна експозиция, зала за персонални изложби, две фондохранилища и двор за малка пластика на открито. Фондът на галерията се попълва от дарения, творби откупени от изложби, и от ежегодно провеждащия се Пленер „Светлина, земя, хора". Годишно в галерията се представят 12-15 експозиции от фондовете на големите галерии в страната, както и персонални изложби. В голямата й зала се изнасят концерти и спектакли, правят се представяния на литературни и поетични творби, вечери на музеите и галериите. Адрес: Раднево, ул."Тачо Даскалов" 1, тел: 0417 83099

15:30 - разходка в град Раднево.

17:30 - настаняване, вечеря и нощувка в хотел по избор.
Места за настаняване в града:
Хотел Раднево
Адрес: Раднево, ул. „Димитър Благоев" № 4, тел: 0417 82 942
www.hotelradnevo.com
Хотел Накра **
Адрес: Раднево, ул. „Митьo Станев" № 28, тел: 0884 910 640
www.nakra.eu

Трети ден

9:30 - отпътуване за Стара Загора.

10:00 - посещение на Регионален исторически музей. В постоянната експозиция на музея, на четири нива, с над 1700 оригинални артефакта се проследява историята на града и региона от VI хил. пр. Хр. до 1879 . На едно от нивата са експонирани оригиналните останките на главната улица (cardo maximus) на античния град Августа Траяна. От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда с форма на пясъчен часовник, символизиращ непреходността на времето.
Адрес: Стара Загора, бул. „Руски" 42, тел. 042 919 214 – екскурзоводи
www.museum.starazagora.net

12:00 - посещение на Късноантична обществена сграда с мозайки. Представителна зала от обществена сграда, с преддверие и портици е експонирана на първи етаж в сградата на Централна поща. Подът е покрит с многоцветна мозайка, в която чрез алегории е заложена идеята за отделните годишни сезони и кръговрата на живота (ІV - VІ в.).
Адрес: Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I" 81 (в сградата на Централна поща), 042 919 214 – за посещение с екскурзовод.
www.museum.starazagora.net

13:00 - посещение на Късноантичен жилищен дом с мозайка. Мозайката е разкрита в едно от помещенията на частен дом, представлява богата фигурална композиция в повече от десет цвята и нюанси, организирана около малък декоративен басейн. Един от най-добрите образци на римското провинциално изкуство от ІVв.
Адрес: Стара Загора, ул. „Ген. Столетов" 117, 042 919 214 - екскерзоводи.
www.museum.starazagora.net
Посещението на обекта е с предварителна заявка в Регионален исторически музей.

13:30 - обяд в заведение по избор.
Градът предлага много и разнообразни възможности за хранене за всеки вкус – ресторанти, заведения за бързо хранене, различни видове кухня. Пълна информация може да се получи в Туристически информационен център.

15:00 - посещение Архитектурен комплекс „Музей на религиите". Уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. Сградата е архитектурен, стенописите художествен паметник на културата. При проведени археологически разкопки в нея са разкрити останки от култова яма (Х-ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ–ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х–ХІІІ в.).
Адрес: Стара Загора, ул. „Пазарска" 1, 042 919 214 – заявка за екскурзовод

16.30 – отпътуване.

 

2. ТРИДНЕВЕН ПАКЕТ НОВА ЗАГОРА - РАДНЕВО - СТАРА ЗАГОРА

Първи ден

10:00 - пристигане в Нова Загора.
Настаняване в къщата за гости „При Ева" в с.Караново, на 10 км. от селото се намира язовир Жребчево, на 1 км е Карановския язовир, непосредствено до къщата се намира Карановската селищна могила.
Адрес: с.Караново, ул. „Скобелев" №9, тел: 0897 066 994 786

13:00 - посещение на винарска изба „Едоардо Миролио" с дегустация. Избата е разположена в района на село Еленово – на 15 км от Нова Загора. Заобиколена е от лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади. Собствено производство на плодове и зеленчуци допълват екзотичните градини и лозовите масиви. Луксозният хотел с ресторант и дегустационна зала допринася за незабравимите впечатления от винарната.

19:30 - вечеря и нощувка в къщата за гости.

Втори ден

10:00
- посещение на Източната могила с. Караново. Районът около село Караново, Нова Загора е известен с 26 могили. Мястото е обитавано от дълбока древност – следи от живота през бронзовата епоха и неолита са открити в седемте слоя надграждания в селищната могила, където са намерени многобройни артефакти от поминъка на населението – предимно глинени съдове, керамика, сечива и огнища. По-късно този участък е обитаван от траките одриси. През 2008 г. екип от специалисти под ръководството на археолога Веселин Игнатов разкопават 13-метровата Източна могила край с. Караново. Попадат на изключително богато ритуално погребение на колесница на тракийски аристократ от 1в. сл.Хр. Колесницата е с четири колела 1,2 м, 12 дървени спици, шини от ковано желязо с посребрени фигури на Ерос върху пантери, бронз по сбруите на конете. Апликацията на задната част на колата е декоративна пластина от три вида метал – мед, сребро и платина. Представлява сцена от античен храм с празнична украса – четирилистни детелини, лаврови клонки и гроздове. Декорацията на колесницата включва и бронзов бюст на Херакъл и две глави на Горгона Медуза. Това произведение на изкуството е на 18 века и е единствено от този вид в света. В гробът на аристрократа археолозите намират три златни пръстена, сребърни монети, златна монета на Тиберий, оръжие, стъклени и глинени предмети за бита, изключително фина изработка на стъклен ритон, две сребърни чаши с позлата, сребърна лъжица, метална тока от колана на починалия и други вещи, останали непокътнати след трупоизгарянето и необходими му за задгробния живот, според вярванията на траките. В околностите на могилата е открито и ритуално погребение на жена с огърлица и пръстен, а в близост е Дългата могила, в която са намерени лекарски принадлежности и двуколка. Всичките открити артефакти дават великолепни сведения за живота, бита, ритуалите и изкуството на траките.

11:30 - посещение на Исторически музей Нова Загора. Музеят е създаден през 1926 г. от учителя Никола Койчев. Целта му е да проучва, изследва, съхранява, публикува и експонира както недвижимите паметници на културата, така и намерените експонати. Голямо значение имат проведените разкопки на селищна могила с. Караново в периода 1936-1937 г. и 1946-1957 г. В периода 1961-1971 г. се провеждат други проучвания на Дипсизката селищна могила. От 1983 г. започват разкопки на селищна могила в с. Дядово. През 1994г. музеят започва сътрудничество с JOCV. Това е единственият музей в страната, който посреща 2 международни археологически експедиции. Музеят участва в редица международни изложби, показвайки експонати, които нямат аналог не само в България, а и в Европа.
Адрес: Нова Загора, площад "Свобода" № 3, тел: 0457 63 164
http://web.hit.bg/museum/Bulgaria/main.html

12:30 - обяд.

13:30 - посещение на Археологически парк „Нов Живот за Миналото", Раднево. Археологическият парк е изграден, чрез възстановка на разкрито, но вече несъществуващо археологическо наследство, обхващащо период от бронзовата епоха 2000г. пр. Хр. до Средновековието. Със създаването на парка е решена съдбата на археологическите паметници, осъдени на изчезване и оставащи непознати за обществото, въпреки тяхната културно-историческа уникалност. Създадена е жива връзка с паметниците от миналото от различни епохи вън от музейната среда. Посетителят ще има възможност да проследи особеностите на погребалните ритуали за повече от 2000 години.
http://www.park-radnevo.bg

15:00 - посещение в Археологически музей „Марица Изток". Музеят е създаден през 1992 г. Той има за основна задача организирането и провеждането на всички спасителни археологически проучвания в района на енергийния комплекс „Марица-изток". Музейните експонати са подредени в няколко фонда: праистория, античност, средновековие, нумизматика и етнография. Регистрирани са над 250 археологически обекта, в това число надгробни могили, некрополи, открити селища и селищни могили, ямни комплекси, крепости, базилики. Проучени са 54 археологически обекта. Съхраняват се уникални експонати от камък, кост, бронз и злато. Музея притежава златни и сребърни накити от ранната бронзова епоха, които нямат аналог в България. Интерес представляват съхраняваните в музея предмети от Средновековието. Между тях са бронзови и стъклени гривни, бронзови кръстове, съдове, рисувана и с графито керамика. Гордост за музея е разкритата на територията на община Раднево неизвестна досега в науката ранновизантийска крепост.
Адрес: Раднево, ул. "Ал. Стамболийски" 2а, тел: 0417 83014

17:00 – настаняване в хотел по избор.
Места за настаняване в града:
Хотел Раднево
Адрес: Раднево, ул. „Димитър Благоев" № 4, тел: 0417 82 942
www.hotelradnevo.com
Хотел Накра **
Адрес: Раднево, ул. „Митьo Станев" № 28, тел: 0884 910 640
www.nakra.eu

19:30 - вечеря в ресторант в града.

Трети ден

10:00 - отпътуване за Стара Загора.

10:40 - посещение на Регионален исторически музей. В постоянната експозиция на музея, на четири нива, с над 1700 оригинални артефакта се проследява историята на града и региона от VI хил. пр. Хр. до 1879 . На едно от нивата са експонирани оригиналните останките на главната улица (cardo maximus) на античния град Августа Траяна. От 2008 г. музеят е в нова, специално строена за него сграда с форма на пясъчен часовник, символизиращ непреходността на времето.
Адрес: Стара Загора, бул. „Руски" 42, тел. 042 919 214 - екскурзоводи.
www.museum.starazagora.net

12:30 - посещение на Късноантична обществена сграда с мозайки. Представителна зала от обществена сграда, с преддверие и портици е експонирана на първи етаж в сградата на Централна поща. Подът е покрит с многоцветна мозайка, в която чрез алегории е заложена идеята за отделните годишни сезони и кръговрата на живота (ІV - VІ в.).
Адрес: Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I" 81 (в сградата на Централна поща), 042 919 214 – за посещение с екскурзовод.
www.museum.starazagora.net

13:00 - обяд в центъра на Стара Загора.
Градът предлага много и разнообразни възможности за хранене за всеки вкус – ресторанти, заведения за бързо хранене, различни видове кухня. Пълна информация може да се получи в Туристически информационен център.

14:00 - посещение на Античен форумен комплекс на Августа Траяна. Комплексът включва монументални постройки на античният град Августа Траяна - каменен площад с постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки, украсен с колонада и арки, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната антична улица (decumanus maximus), продължаваща в източна посока, където са разкрити останки от 36 магазина. Адрес: Стара Загора, бул. „Митрополит Методий Кусев" 33, 042 919 214 – за посещение с екскурзовод
www.museum.starazagora.net

15:00 - посещение Архитектурен комплекс „Музей на религиите". Уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. Сградата е архитектурен, стенописите художествен паметник на културата. При проведени археологически разкопки в нея са разкрити останки от култова яма (Х-ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ–ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х–ХІІІ в.).
Адрес: Стара Загора, ул. „Пазарска" 1, 042 919 214 – заявка за екскурзовод.

16.30 – отпътуване.