Музеи

 

Регионален исторически музей

Image7 Създаден на 28 май 1907 година. През същата година е подредена и първата експозиция. Притежава една от най-богатите праисторически колекции в света, интересни сбирки от античен бронз и антично стъкло, нумизматична колекция от местни и импортни монети, запазени останки от над 30 тракийски колесници. В музейните фондове се събират и съхраняват уникални материали за културния, икономическия и политическия живот на града и околността от Възраждането до наши дни.

Музей "Неолитни жилища"

Bulgaria 038

Представя две жилища от новокаменната епоха, с датировка VІ хил. пр. Хр. Жилищата са най-добре запазените в Европа от този период.
Към музея има постоянна експозиция “Праисторическото изкуство в Старозагорско”.

Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Ant.forum SZ малък формат Една от най-монументалните постройки на римския град Августа Траяна - площад с амфитеатрален аудиториум, терми, крепостни стени, западна порта и част от главната търговска улица. От няколко години Старозагорската опера поставя на Античния форум класически спектакли на открито.

Южна порта на Августа Траяна

P8040351

Солидно съоръжение в укрепителната система на града. Над портата е имало двуетажна постройка. Експонирана в сутерена на банка “Пиреос”.

Късноантична обществена сграда с мозайки

1102

Представителна зала, предверие и портици от обществена сграда с многоцветни подови мозайки (ІV - VІ в.). Сградата е разположена в югоизточния край на античния град Августа Траяна, непосредствено до крепостната стена. Мозайката в голямата зала е богата на геометрични форми, плетеници, езически и християнски символи. Основен мотив в изображенията са четирите годишни времена, вечният кръговрат и дървото на живота.

 

Късноантичен жилищен дом с мозайка

Image7Гостна зала с многоцветна подова мозайка от богат робовладелски дом. Наподобява пъстър килим с богатата фигурална композиция, организирана около малък декоративен басейн с водоскок. Един от най-добрите образци на римското провинциално изкуство от ІV в. Запазена е от специална защитна постройка под улицата.

Къща музей “Градски бит ХІХ век”

IMG 7183

Експозицията представя бита на старозагорци след Освобождението до края на ХІХ в. Изложена е богата колекция от предмети, принадлежали на заможни старозагорски семейства.

Музей на коня и конния спорт

 музей на коня

 

Музеят на коня и конния спорт има почти половин вековна история. Открит е официално на значимия за коневъдите празник Тодоровден през 1971 г. Първоначално сбирката е била организирана към Селскостопанска академия и се е намирала в село Кокаляне, близо до София. През 1975 г. експонатите са преместини в Стара Загора и от тогава са под опеката на Тракийски Унивирситет. Експозияцията е тясно свързана с царското семейство от периода на третото българско царство, като и с развитието на коневъдството в страната през този и последвалите го периоди. В музея могат да се видят карети и файтони  използвани от кряз Александър Батенберг, княз Фердинант и от цар Борис III, впрегатна и ездова амуниция с характерните символи на царското семейство, както и много други експонати свързани с развитието на коневъдството и конния спорт в България. 

 

-          В музея на коня и конния спорт няма входна такса за посетители.

-          Необходимо е да се направи предварителна заявка за дата и час на посещенията, което може да стане на телефон 042 699 374 – Радка Влаева

 

музей на коня1

музей на коня2 

 

Хилендарски метох

metoh

В метоха е представена веществено-документална експозиция “Левски в Старозагорско”. Показана е точна възстановка на учебната стая от Светиниколското училище, в което учи бъдещият апостол на българската свобода.

Занаяти в Стара Загора от края на ХІХв и началото на ХХв

camii Изложбата е открита през месец май 2000 г. Експонирана е в Балабановата къща, построена през първото десетилетие на ХХ век. Представени са бакърджийска, терзийска и бъчварска работилница.

Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877г”

DRAW001a

Паметникът е посветен на битката за Стара Загора от 31 юли 1877 г., в която Самарското знаме и българското опълчение получават своето бойно кръщение. Открит през 1977 г., по случай 100-годишнината от боевете за Стара Загора.

Къща музей "Гео Милев"

ka6ta muzei_GMilev

Музеят отваря врати на 27 септември 1953 г. Съхранява над 3000 експоната свързани с живота и творчеството на Гео Милев. Разполага с модерна аудио-визуална система, която дава възможност посетителите да възприемат документалния филм за поета емоционално като спектакъл. В двора му се намира “Дъбът на Гео Милев”, вековно дърво, обявено за природна забележителност.

Музей на религиите


 11.Музей на религиите малък размер  Единствената оцеляла сграда след опожаряването на града през Руско-турската Освободителна война. Обявена за архитектурен паметник на културата, а стенописите за художествен паметник на културата от национално значение.Според строителния надпис изграждането е било завършено в края на 1409 г. При проведени археологически разкопки са разкрити основите на средновековна християнска църква и на тракийско светилище.
Култовият комплекс е реставриран по проект "Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите", изпълнен по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG 161PO 001/3.1-01/2008 "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма" по ОПРР 2007-2013.

 

Музей на бирата “Светът на Загорка”

zagorka1“Светът на Загорка” ще сподели с посетителите си тайната на пивопроизводството, както и подробности от историята на компанията и нейните пивоварни традиции.

Посещения:

  • петък, събота и неделя
  • работно време 12.00- 18.00ч.
  • времетраене на обиколката: 1 час и 30 минути
  • размер на групата: максимум 15 души.
  • предварителна резервация - на телефон: 0800 11 330 / от понеделник до петък/
  •  или на телефон: 02/ 8584141 в събота и неделя

 

Цени:

  • за възрастни – 8 лв.
  • за лица между 13 и 18 години – 6 лв.    
  • Учтиво напомняме,че в "Светът на Загорка"  могат да бъдат допускани само лица над 12 години, като лица от 12 до 18 години се допускат само с придружител.

 


Адрес: гр. Стара Загора, ул. „Хан Аспарух” 41
За повече информация: www.zagorkatours.bg  

 

GPSGPS Координати:

Геогр. ширина: 42.443063889

Геогр. дължина: 25.633919444

 

 

Image

Image