В града

 

“Преблестящият град на траянците”

glavnaulica2„Преблестящият град на траянците” - този текст може да бъде прочетен върху редица официални надписи в античния град. Августа Траяна е един от най-красивите и най-големи градове на Тракия през ІІ – ІІІ в. Основан е около 106 – 107 г. от Марк Улпий Траян.

 

Храмове, базилики, форум, терми, тържища, прави улици, застлани с масивни каменни плочи.... Античните руини на “Преблестящият град” могат да се видят и до днес в самия център на Стара Загора, на открито или „вградени” в съвременните сгради. За да се уверите в това ви предлагаме да се разходите и разгледате:

Руско – турската освободителна война

DRAW001aБоевете край Стара Загора са решителни за Руско-турската освободителна война. На 31 юли 1877 г. е най-ожесточената битка, при която защитниците на града са атакувани от 15-хилядна турска войска. Стара Загора е опожарена и срината до основи. Малък мавзолей, построен през 1910 г., е издигнат на мястото, където са положени телата на жертвите, дадени от мирното население при завземането на града. През 1912 г., в чест на 35-годишнината от боевете, е изградена камбанарията при храм-паметника “Света Троица”. Тук са избити 2 500 души, потърсили последно убежище зад стените на църквата.

Изкуството през вековете

galleria-stara-zagora5

Музей “Неолитни жилища” – постоянна експозиция “Праисторическото изкуство в Старозагорско”

Художествена галерия Стара Загора

 

GPSGPS файл за изтегляне

Изтеглете карта за маршрута

Зелената магия на града

CRW 4126Голямото богатство на града са зелените му улици и обширните паркове и градини. Истинско удоволствие ще  ви достави разходката по една от най-красивите улици на града – бул. “Митрополит Методий Кусев”, която започва на юг от Станционната градина и завършва на север до Аязмото. Тук ще видите красивата сграда на театъра, останките на античния град, ще усетите прохладата на  алеята с водните огледала.

бул. “М.М. Кусев”
парк “Митрополит Методи Кусев”

Стара Загора - град на поетите, художниците, правите улици и липите

ka6ta muzei_GMilevБъдете гости на града през Празниците на  липите, които се провеждат  в средата на месец юни за да усетите настроението и аромата на цъфналите липови дървета. Музика, културни прояви и възможности за много забавления ви предлагат празничните дни.

Стара Загора е град с културни традиции и впечатляващ брой поети, писатели, художници, музиканти, артисти. Ако изкуството ви вълнува посетете къщата на поета Гео Милев и Художествената галерия, запознайте се с културния афиш на града.