Пешеходни

Средната надморска височина на Сърнена гора е 416 м. Климатът е благоприятен през всички годишни сезони. Целогодишно в планината могат да се реализират пешеходни и вело преходи с различна продължителност и натоварване. Многобройни са и възможностите за излети в околностите на селата разположени в Сърнена гора.

Туристическо дружество “Сърнена гора” може да осигури квалифицирани планински водачи.
бул. “Цар Симеон Велики” 60,  тел.042/627 044
URL: http://tdsrgora.com/

Cело Ягода - Стара Загора

 

zmeyovo

Изходният пункт на маршрута в село Ягода се намира в близост до автогарата. Тръгва се на югоизток, където на метална конструкция за реклами  (билборд) е сложена първата маркировка. Пътеката минава в подножието на върховете Дренака (469 м), Курткая (463 м), Каминката (554 м), Бетер (809 м) покрай пещерата Змейова дупка, спуска се към село Змейово, до което има чешма и удобно място за отдих. Следва изкачване към Чичекбаир и отново се спуска към Стара Загора и езерото "Загорка".

Стара Загора – Старозагорски минерални бани

 

kazankaВреметраенето на прехода е 4 часа и 30 мин. Изходният пункт на маршрута в Стара Загора е в западната част на парк Аязмото (паркинга на зоопарка). Туристическата маркировка е бяло-синьо-бяло.

Етапи на маршрута:

село Дълбоки – хижа “Морулей”

 

IM006397

Село Дълбоки се намира на 25 км източно от Стара Загора. Селото има редовна автобусна връзка със Стара Загора (автобус № 64). Изходният пункт на маршрута е на север от църквата, край Вакъфския мост. От източната страна на реката, в скалите, е изсечен старинен коларски път. Туристическата маркировка е бяло-жълто-бяло. Времетраенето на прехода е 2 часа, а разстоянието от селото до хижата по асфалтовия път е 6.5 км.

хижа "Морулей" - село Колена

turizam

Изходният пункт на маршрута е северозападно от хижа "Морулей". Пътеката минава през  планински поляни, по които през май цъфти червения божур, пресича долината на р.Сушица и след 1 час и 30 мин. достига до местност, в която е разположена средновековната крепост Градището. Отстоянието от нея до природната забележителност Милкини скали е 30 мин. Разстоянието от тях до село Колена се изминава за около час.Общото времетраене на прехода е 3 часа и 30 мин. Маркировката е бяло-синьо-бяло.