Места за посещение в селата на Сърнена гора

selata

Селата, разположени на територията на Сърнена гора, са интересни и привлекателни със спецификата на селския бит и съхранените традиции.

Православните църковни празници се отбелязват от хората с обичаи и обреди запазени от стари времена: Рождество Христово – Коледа, Бабинден, Сирни Заговезни, Лазаровден и Цветница, Великден и много много други.

Етнографските сбирки със събрани от селските къщи предмети от бита на старите българи, стопански сечива и носии ни връщат към едно отдавна отминало време. Тези малки музеи на народния бит могат да се видят в селата Оряховица, Дълбоки, Кирилово и Лозен.

Гостоприемните хора на селата, благоприятния климат и красивата природа, културно-историческото наследство ще направят незабравимо всяко пътуване през Сърнена гора. Нископланинският релеф и добре развитата шосейна мрежа осигуряват добър достъп до планината и богати възможности за избор на туристически маршрути.

 

село Оряховица

OryahovitsaМЕСТОПОЛОЖЕНИЕ 

Селото е разположено в южното подножие на Сърнена гора на 200-250 м.н.в. Намира се на 19 км от Стара Загора. На 3 км южно от селото преминава шосето Бургас – Стара Загора. Населението му наброява 782 жители.

ИСТОРИЯ

В района на селото се намира най-старата тракийска тухлена гробница в България, забележителен паметник на тракийската култура от ІV век пр.Хр.
През средните векове по височините в околностите на селото са били изградени множество крепости, служили като преграда за преминаването на Сърнена гора по посока към столицата Търново.
В средата на ХІХ в. основен поминък на живеещите в селото българи и турци са земеделие, лозарство, тютюнопроизводство, овощарство, производство на розово масло и скотовъдство.

 

село Дълбоки

 

IMG 3957

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Селото е разположено в южното подножие на Сърнена гора на 260 м.н.в. Намира се на 17 км североизточно от Стара Загора. Наброява 1530 жители.

ИСТОРИЯ

В землището на селото има разкрити останки от праисторически селищни могили. През периода на римската империя крепостта Венец е била важна спирка по пътя Анхиало (Поморие) – Августа Траяна.

 

село Змейово

 

zmeyovo

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Селото е разположено в полите на Средна гора, на 420 м.н.в. в близост до Змеевския проход. Отстои на 9 км. североизточно от Стара Загора. Спирка по жп линията свързваща Стара Загора с Казанлък.

ИСТОРИЯ

Селището е възникнало вероятно в края на ХV век. Старото му име е Дервенджии тъй като жителите му са охранявали Змеевския проход. Основният поминък на населението е бил лозарство и скотовъдство. Селото е опожарено и разрушено по време на Руско-турската освободителна война през 1877 г.

село Остра могила

 

ostramogila

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Остра могила е разположена в южните склонове на Средна гора, на 450 м надморска височина. Отстои на 17 км северозападно от Стара Загора и на 2 км северно от Старозагорските минерални бани. Югозападно от селото се намира най-високият от ограждащите го върхове - Градището (653 м). От него се разкрива панорамна гледка във всички посоки - на юг се виждат Старозагорските бани и гористите склонове на Момини гърди,  на север едни от най-високите върхове на Централна Стара планина - Ботев, Шипка, Бузлуджа. В непосредствена близост до селото са върховете Султана (556 м), Големият кайряк (636 м),  Боджука (484 м).

село Казанка

 

kazanka

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Селото е разположено в Средна гора, на 490 м.н.в. Отстои на на 22 км северозападно от  Стара Загора и на 7 км от Старозагорските минерални бани. Ограждащите го планински върхове са с височина от 600 до 750 метра надморска височина. На 7 км северно от селото се издига вр. Руя (812 м.н.в.), от който се разкрива красива панорама към Централна Стара планина и Казанлъшката котловина с протичащата през нея р. Тунджа.